Receptek
Hétfő: ajánlott gabona: rizs
Tejberizs
Variálhatjuk reszelt almával, mézzel, durvára vágott dióval, mogyoróval, mandulával, lekvárral, kompóttal, kakaóporral… stb.
Mákos barnarizs:
- egy csésze barnarizs tisztítva, megmosva
- egy csipet tengeri só
- fél csésze darált mák
- egy evőkanál méz
- két evőkanál pirított mandula, vágva
A barnarizst háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben feltesszük főni.
Fedő alatt kis lángon körülbelül 45 percig főzzük.
Ezután kiterítjük tányérra, mákkal, mézzel meghintjük.
A tetejére halmozzuk a mandulát.
Kedd: ajánlott gabona: árpa
Müzli alapanyaga, amit apróra szeletelt idénygyümölcsökkel, télen melegítő
magvakkal (dió, mogyoró, mandula), szezámmag, lenmagpehely, esetleg
kókuszreszelék hozzáadásával készítünk.
Mézzel édesítjük.
Szerda: ajánlott gabona: köles
Köleskása:
Egy csésze köles tisztítva, megmosva, két csipet tengeri só.
A kölest négyszeres mennyiségű vízben tesszük fel főzni és állandó keverés
mellett, lassú tűzön megfőzzük. Akkor kész, ha megdagad és a szemek szétnyílnak.
Édesítésre használhatunk mézet. A kölest készíthetjük felerész tejjel is,
ami fokozottabb odafigyelést igényel, mert hamar odaég. Miután elkészült, tegyünk
bele egy darabka vajat, hogy krémesebb állaga legyen s fényesebb.
Tetejére rakhatunk lekvárt, csorgathatunk mézet, apróra vágott magvakat.
Köles „pizza”
Egy csésze köles tisztítva, megmosva, egy csapott evőkanál tengeri só (aki szereti, tehet bele aprított vöröshagymát is).
A kölest négyszeres mennyiségű vízben tesszük fel főzni és állandó keverés
mellett, lassú tűzön megfőzzük. Akkor kész, ha megdagad és a szemek szétnyílnak.
A megfőtt kölest kivajazott tepsibe simítjuk és egy kicsit elősütjük (kicsit megszárad a teteje). Azután kivesszük, tetejére bazsalikomos paradicsomszószt, vagy zakuszkát kenünk, teszünk rá kukoricát, borsót, illetve tetszés szerinti feltétet, sajtot reszelünk rá és visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt megpirul. Kínálhatunk mellé pirított hagymát, nyers zöldséget… stb.
Csütörtök: ajánlott gabona: rozs
Cipó
- 15 dkg rozsliszt
- 20 dkg fehér búzaliszt
- 15 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
- 2,5 dkg élesztő (cukros, langyos vízben felfuttatva)
- 10 dkg olvasztott margarin, vaj vagy 2 e.k. olaj
- langyos víz
- 1 csapott e. k. só
- pirított magvak (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag…)
A lisztekhez hozzáadjuk az élesztőt, a pirított magokat, a sót és annyi langyos vízzel összegyúrjuk, hogy a tészta összeálljon. Akkor hozzágyúrjuk az olvasztott zsiradékot. A kész tészta könnyed, de nem ragacsos állagú kell, hogy legyen. A kész tésztát süthetjük egyben vagy kis cipókat formázva. Kiolajozott tepsibe tesszük és 180- 200 °C-on sütjük.
A cipókhoz kínálhatunk vajat, nyers zöldségeket.
Péntek: ajánlott gabona: zab
Zabkása
- két csésze zabpehely
- mazsola megmosva
- dió durvára vágva
- két alma reszelve
- citromhéj
- fahéj
- egy csipet só
A zabpelyhet háromszoros mennyiségű vízben a többi hozzávalóval együtt főzzük kevergetve 15-20 percig. A tűzről levéve fedő alatt tartjuk 5-10 percig. Mézzel édesíthetjük.
Szombat: ajánlott gabona: kukorica
Kukoricaprósza
- ½ kg kukoricadara
- 1 liter tej
- egy csipet só
- 3-4 evőkanál méz vagy cukor
- 1 sütőpor/élesztő
- 2 evőkanál vaj
A kukoricadarát a sóval, mézzel, sütőporral egy nagyobb tálban összekeverjük,
a forró forralt tejet ráöntjük, s összekeverjük. Megvárjuk, amíg a massza egy
kicsit megduzzad, majd belekeverjük a vajat. Kivajazott sütőbe öntjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon aranysárgára sütjük. A sütési idő háromnegyed
részénél a tetejét savanyú gyümölcslekvárral vagy édes túróval megkenjük.
Hűlés után szeleteljük.
Vasárnap: ajánlott gabona: búza
Kalács
Ugyanúgy készítjük, mint a cipót, csak a só helyett cukrot teszünk a tésztába és a magokat kihagyjuk.