Hírek

 

András Napi Vásár

 

2017 november 25.

 

9 - 12 óráig

 

Csillagvár Waldorf Óvoda

Veszprém, Szent István u. 12.


 

Figyelem új kiadvány!

Szülőknek, pedagógusoknak ajánljuk!

Támogassa Alapítványunkat adója 1%-ával!

Veszprémi Waldorf Pedagógiai Alapítvány

Adószám: 18929098-1-19

8200 Veszprém Szent I.u.12.

Naptár

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Bejelentkezés

Receptek

 
A reggeli étkezések a hét napjai szerint történnek. A leírtakon kívül van lehetőség
orvosi igazolással glutén , tej érzékeny, cukor beteg gyermekek étkeztetésére is.
 
Hétfő: ajánlott gabona: rizs
 
Tejberizs: reszelt almával, télen mézzel, durvára vágott dióval, mogyoróval, mandulával
Mákos barnarizs: egy csésze barnarizs tisztítva, megmosva

  • egy csipet tengeri só
  • fél csésze darált mák
  • egy evőkanál méz
  • két evőkanál pirított mandula, vágva

A barnarizst háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben feltesszük főni.
Fedő alatt kis lángon körülbelül 45 percig főzzük.
Ezután kiterítjük tányérra, mákkal, mézzel meghintjük.
A tetejére halmozzuk a mandulát.
 
Kedd: ajánlott gabona: árpa
 
Müzli alapanyaga, amelyet a gyerekek pelyhesítenek a malmon, majd együtt állítjuk
össze a müzlit, amely apróra szeletelt idénygyümölcsökből, télen melegítő
magvakból (dió, mogyoró,mandula), szezámmag, lenmagpehely, esetleg
kókuszreszelék hozzáadásával készítünk.
Mézzel édesítjük.
 
Szerda: ajánlott gabona: köles
 
Köleskása: egy csésze köles tisztítva, megmosva két csipet tengeri só
A kölest négyszeres mennyiségű vízben tesszük fel főzni és állandó keverés
mellett, lassú tűzön megfőzzük. Akkor kész, ha megdagad és a szemek szétnyílnak.
Édesítésre használhatunk mézet. A kölest készíthetjük felerész tejjel is,
ami fokozottabb odafigyelést igényel, mert hamar odaég. Elkészülte után tegyünk
bele egy darabka vajat, hogy krémesebb állaga legyen s fényesebb.
Tetejére rakhatunk lekvárt, csorgathatunk mézet, apróra vágott magvakat.
 
Csütörtök: ajánlott gabona: rozs
A rozs lisztjét használjuk fel, belőle készül a sütőnapon a kenyerünk, cipónk.
Tízórai cipók 20-23 gyermek részére:

  • 25dkg rozsliszt
  • 25dkg fehér búzaliszt
  • 50dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 3-5dkg élesztő
  • 25dkg olvasztott margarin vagy vaj
  • langyos víz

Kenyértészta készülhet köménnyel, lehet főtt burgonyával, maradék köleskásával,
darált csicseriborsóval, kukoricával.
 
Péntek: ajánlott gabona: zab
 
Ezen a napon külön nem főzünk a gyerekekkel, a keddi müzlihez keverünk zabot,
amit szintén a malommal pelyhesítünk.
Kipróbálásra ajánljuk a diós zabpehelykását:

  • két csésze zabpehely
  • egy csésze mazsola megmosva
  • egy csésze dió durvára vágva
  • két alma

A zabpelyhet háromszoros mennyiségű vízben sóval együtt főzzük. Beletesszük
a mazsolát, a diót, együtt kevergetjük 15-20 percig. A tűzről levéve fedő alatt
tartjuk 5-10 percig. Tálalás előtt belekockázzuk az almát héjastul.
 
Szombat: ajánlott gabona: kukorica
 
Ehhez a naphoz ajánljuk a kukoricaprószát
Hozzávalók:

  • ½ kg kukoricadara
  • 1 liter tej
  • egy csipet só
  • 3-4 evőkanál méz vagy cukor
  • 1 sütőpor/élesztő
  • 2 evőkanál vaj

A kukoricadarát a sóval, mézzel, sütőporral egy nagyobb tálban összekeverjük,
a forró forralt tejet ráöntjük, s összekeverjük. Megvárjuk, amíg a massza egy
kicsit megduzzad, majd belekeverjük a vajat. Kivajazott sütőbe öntjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon aranysárgára sütjük. A sütési idő háromnegyed
részénél a tetejét savanyú gyümölcslekvárral vagy édes túróval megkenjük.
Hűlés után szeleteljük.
 
Vasárnap: ajánlott gabona: búza
 
Ehhez a naphoz ajánljuk a gyors kalácsot:

  • 2 kg liszt
  • 20 dkg barnacukor
  • 20 dkg vaj felolvasztva
  • 2x5 dkg élesztő
  • 1 l langyos tej

Összegyúrjuk, majd formázzuk.